Szczegóły Srebrnego Jubileuszu

04.09.2018

Dokładnie za dwa tygodnie obchodzić będziemy 25-lecie działalności opiekuńczo-wychowawczej naszej Bursy. Podajemy ważne szczegóły dotyczące organizacji tego wydarzenia.

Program Jubileuszu - 18 września 2018 r.

• 10:00   Dzień Otwarty – możliwość zwiedzania Bursy do godz. 17:30 (ul. Kościuszki 91)
  • 17:45 Wprowadzenie w liturgię (kościół pw. św. Rozalii,  ul. św. Rozalii 1, obok Bursy)
  • 18:00 Msza Święta pod przewodnictwem JE Księdza Biskupa Edwarda Dajczaka oraz uczczenie relikwii
      św. Stanisława Kostki
  • 20:00   Kolacja i spotkanie jubileuszowe dla zaproszonych Gości (Dom Weselny Kolejarz, ul. Sikorskiego 2, w pobliżu dworca PKP)

Jubileusz wpisuje się w obchody roku poświęconego szczególnej czci świętego Stanisława Kostki. Ogłosił go Episkopat Polski z okazji 450 rocznicy śmierci św. Stanisława, przywołując tę postać jako wzór i patrona polskiej młodzieży, a także z racji prac synodu biskupów nt. młodzieży i powołania. Z naszej Bursy wyszło do tej pory ok. 250 absolwentów. Niektórzy z nich zamieszkali i pracują lub studiują dziś także Szczecinku. Wśród absolwentów jest również czterech  kapłanów naszej diecezji, jeden zakonnik (karmelita bosy) oraz diakon. Dwóch z tych księży pracuje nawet obecnie w parafii mariackiej w naszym mieście.
Msza Święta ku czci św. Stanisława adresowana jest nie tylko do osób związanych z Bursą, ale do wszystkich, którzy pragną uczcić św. Stanisława, zwłaszcza do mieszkańców Szczecinka.

Absolwenci otrzymują pisemne zaproszenia dopiero po zgłoszeniu chęci udziału w obchodach i podaniu aktualnego adresu. Uprzejmie prosimy o kontakt i o potwierdzenie przyjęcia zaproszenia, w tym udziału w kolacji jubileuszowej, do dnia 14 września br. tel. 94 374 59 00 lub 518 961 005, e-mail: bursa-szczecinek(at)caritas.pl

Zachęcamy, by po przyjeździe parkować na parkingu Bursy przy ul. Kościuszki (obok kościoła). Przed samym domem dysponujemy bowiem niewielką ilością miejsc parkingowych.