Biskup Domin

Dla naszego domu bardzo ważną postacią jest Biskup Czesław Domin, który posługiwał w naszej diecezji jako biskup diecezjalny w latach 1992-1996. To w jego "wyobraźni miłosierdzia" zrodziła się się idea naszej Bursy i on ją powołał do istnienia dekretem z dnia 10 sierpnia 1993 r.

Biskup Czesław urodził się 6 lipca 1929 w Michałkowicach, obecnie Siemianowice Śląskie, zm. 15 marca 1996 w Warszawie, w klinice onkologicznej.

Ukończył III Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Katowicach. Studiował w Śląskim Seminarium Duchownym w Krakowie (1948-1953), święcenia kapłańskie przyjął 28 czerwca 1953 w Krakowie z rąk biskupa Franciszka Jopa. Był wikariuszem w parafii katedralnej w Katowicach, następnie w Czechowicach i Lublińcu. W latach 1957-1964 pełnił funkcję notariusza w Kurii Diecezjalnej w Katowicach, był równocześnie duszpasterzem akademickim. Później był m.in. referentem duszpasterskim w Kurii Diecezjalnej, członkiem Rady Duszpasterskiej, Rady Kapłańskiej i Duszpasterskiej Komisji Ekumenicznej. Od 1969 wikariusz-ekonom parafii Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Katowicach; władze państwowe nie wyraziły zgody na objęcie przez niego funkcji proboszcza, ale już 6 czerwca 1970 został mianowany biskupem pomocniczym diecezji katowickiej.

Sakrę biskupią przyjął 15 sierpnia 1970 w katedrze katowickiej z rąk biskupa Herberta Bednorza; otrzymał stolicę tytularną Dagnum. Był wikariuszem generalnym diecezji, archidiakonem kapituły katedralnej, krajowym koordynatorem duszpasterstwa dobroczynności. Od 1980 przewodniczył Komisji Charytatywnej Episkopatu, w latach 1990-1993 reaktywowanemu Caritas Polska. W 1991 uczestniczył w Sesji Specjalnej dla Kościoła Europy Światowego Synodu Biskupów w Watykanie. W 1979 uzyskał stopień magistra teologii w Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie.

1 lutego 1992 został wybrany na biskupa koszalińsko-kołobrzeskiego. Jego ingres do katedry w Koszalinie odbył się 23 lutego 1992. Otrzymał tytuł honorowego obywatela Siemianowic Śląskich. Jedna z ulic Koszalina (mieści się przy niej siedziba Caritas), Katowic i Siemianowic nosi jego imię. Pochowany został w przedsionku katedry w Koszalinie.